Aktivitetr

Ta dig tid att gå på strövtåg i denna charmiga lilla by med sin oväntade arkitektur. När du har utforskat Skulpturparken, Engelsbergs bruk och Oljeön kan du ta en lång fikastund på byns café. Eller ta en tur in till närliggande Norberg (18 km) och besök Elsa Anderssons konditori med anor från 1700-talet. Njut sedan av solnedgången från vandrarhemmets bastubrygga eller sitt i vår trädgård och beundra utsikten över sjön Åmänningen. Det är bara en kort promenad till den lokala restaurangen med fullständiga rättigheter där du kan äta nyfångad gös direkt från sjön. Med Ängelsbergs pensionatskaraktär från sekelskiftet får du resa bakåt i tiden och andas ut. Alla sevärdheter ligger på bekvämt promenadavstånd.

Den stora branden i Västmanland 2014

Besök Grävlingsberget och fascineras av hur en skogsbrand formar naturmiljön. Det går en bilväg tvärs genom området och på besöksplatsen finns bl a utsiktstorn och utställning. Klicka på länken för karta och mer info.  

Gammaldags slagauktion

Är ni på besök under en söndag så är det stor chans att det är slagauktion i Broarna som ligger 10 Km från vandrarhemmet mot Norberg.
Det går att fynda billigt och det finns även ett cafe i anknytning till lokalen. 
Auktionstjänst I Broarna

Engelsbergs bruk
Engelsbergs bruk upptogs 1993 på Unescos världsarvslista. Motiveringen löd: "Engelsberg är ett enastående exempel på ett påverkande europeiskt industrikomplex från 1600-1800-talet, med viktiga teknologiska lämningar och de associerade administrativa byggnaderna och bostäderna intakta." Guidade visningar sker dagligen under sommaren, klicka på länken:
Engelsbergs Oljefabrik
är världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Fabriken byggdes 1875 på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen. Oljeraffineringen vid fabriken upphörde år 1902 men fabriken fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. Idag är fabriken ett museum. Det finns åtta bevarade byggnader på ön. Fabriken, kokhus, vedbodar, oljekällare, tvättstuga, utedass och ett bostadshus. Guidade visningar sker dagligen under sommaren, klicka på länken:
Skulpturparken
är en årligen återkommande attraktion i Ängelsberg med samtida installationer och konstverk i vacker natur. Parken är belägen längs ån mellan samhället och Engelsbergs bruk. Mer info, klicka på länken:
Elsa Andersons konditori
Elsa Andersons Konditori är ett svenskt kulturhistoriskt konditori i Norberg, Västmanland. Konditoriet grundades 1916, och låg invid torget i Norberg.
Arkitektur och konst
Vid förra sekelskiftet präglades den nya järnvägsknuten i stor utsträckning av två mycket kända arkitekter, nämligen Erik Lallerstedt (stationshuset) och Isac Gustaf Clason (Ulvaklev, Hvilan och Odensnäs). Dessa blev förebild för ett antal andra trähus med tinnar och torn (Pensionat Engelsberg samt vandrarhemmet Tallbacka). Här fanns också en konstnärskoloni som sökte sig hit till det ”nordiska ljuset”.
Sjön Åmänningen
För badsugna finns både sandstrand (1 km) och bryggbad (150 m) i byn. Vattnet brukar blir behagligt sommarvarmt (20-23 grader) men för fryslortar och regniga dagar finns vedeldad bastu att hyra!
Show More

Boka:

 

Booking.com

Sjön Åmänningen

För badsugna finns både sandstrand (1 km) och bryggbad (150 m) i byn. Vattnet brukar blir behagligt sommarvarmt (20-23 grader) men för fryslortar och regniga dagar finns vedeldad bastu att hyra!