Aktivitetr

Ta dig tid att gå på strövtåg i denna charmiga lilla by med sin oväntade arkitektur. När du har utforskat Skulpturparken, Engelsbergs bruk och Oljeön kan du ta en lång fikastund på byns café. Eller ta en tur in till närliggande Norberg (18 km) och besök Elsa Anderssons konditori med anor från 1700-talet. Njut sedan av solnedgången från vandrarhemmets bastubrygga eller sitt i vår trädgård och beundra utsikten över sjön Åmänningen. Det är bara en kort promenad till den lokala restaurangen med fullständiga rättigheter där du kan äta nyfångad gös direkt från sjön. Med Ängelsbergs pensionatskaraktär från sekelskiftet får du resa bakåt i tiden och andas ut. Alla sevärdheter ligger på bekvämt promenadavstånd.

Gammaldags Slagauktion!

Är ni på besök under en söndag så är det stor chans att det är slagauktion i Broarna som ligger 10 Km från vandrarhemmet mot Norberg.
Det går att fynda billigt och det finns även ett cafe i anknytning till lokalen. Katalog med översiktsbilder kommer torsdagen samma vecka som det är auktion, se länk nedan för bilder. Ni skaffar ett kundnummer via hemsidan eller på plats i cafeet.

Länk: Auktionstjänst I Broarna

Engelsbergs bruk
Engelsbergs bruk upptogs 1993 på Unescos världsarvslista. Motiveringen löd: "Engelsberg är ett enastående exempel på ett påverkande europeiskt industrikomplex från 1600-1800-talet, med viktiga teknologiska lämningar och de associerade administrativa byggnaderna och bostäderna intakta." Guidade visningar sker dagligen under sommaren, klicka på länken:
Engelsbergs Oljefabrik
är världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Fabriken byggdes 1875 på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen. Oljeraffineringen vid fabriken upphörde år 1902 men fabriken fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. Idag är fabriken ett museum. Det finns åtta bevarade byggnader på ön. Fabriken, kokhus, vedbodar, oljekällare, tvättstuga, utedass och ett bostadshus. Guidade visningar sker dagligen under sommaren, klicka på länken:
Skulpturparken
är en årligen återkommande attraktion i Ängelsberg med samtida installationer och konstverk i vacker natur. Parken är belägen längs med ån på promenadvägen mellan samhället och Engelsbergs bruk. Mer info, klicka på länken:
Elsa Andersons konditori
Elsa Andersons Konditori är ett svenskt kulturhistoriskt konditori i Norberg, Västmanland. Konditoriet grundades 1916, och låg invid torget i Norberg.
Arkitektur och konst
Den nya järnvägsknuten präglades i stor utsträckning av två mycket kända arkitekter, nämligen Erik Lallerstedt som ritade stationshuset och Isac Gustaf Clason som ritade Ulvaklev, Hvilan och Odensnäs. Dessa blev förebild för ett antal andra hus med träpaneler, tinnar och torn (Villa Englaro samt vandrarhemmet Tallbacka). En konstnärskoloni med bl.a. Olof Arborelius som tongivande sökte sig också hit till det ”nordiska ljuset”.
Sjön Åmänningen
För badsugna finns både sandstrand (1 km) och bryggbad (150 m) i byn. Vattnet brukar blir behagligt sommarvarmt (20-23 grader) men för fryslortar och regniga dagar finns vedeldad bastu att hyra!
Show More

Boka:

 

Booking.com